Hi, How Can We Help You?

Teknik SEO Nedir? Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Ağustos 26, 2023

Teknik SEO Nedir? Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Teknik SEO Nedir? Teknik SEO Nasıl Yapılır? Günümüzde dijital pazarlama kavramlarının iyice artmasından dolayı Teknik SEO çalışmaları web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak amacıyla önem kazanmıştır. SEO, web sitenizin daha görünür ve ön sıralarda yer almasını sağlamak için kullanılan stratejidir. Teknik SEO ise web sitesinin teknik tarafında, arama motoru algoritmalarının kriterlerini karşılamak için çalışmalar yapmaktır. Bu makalemizde teknik SEO hakkında tüm bilinmesi gerekenleri listeledik.

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, bir web sitesinin arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmek için yapılan optimizasyon çalışmalarının teknik yönünü ifade eder. Bu çalışmalar, web sitesinin altyapısı, kod yapısı, site hızı, mobil uyumluluk gibi teknik unsurları kapsar. Teknik SEO’nun amacı, arama motorlarının web sitesini daha iyi anlamasını ve indekslemesini sağlamaktır. Bu sayede, web sitesi daha iyi sıralamalara ulaşabilir ve daha fazla organik trafik elde edilir.

Teknik SEO:

  • Web sitesi hızı
  • Web sitenizi mobil uyumlu hale getirme
  • HTML SEO çalışmaları
  • URL yapısı
  • SSL sertifikası
  • Robots.txt optimizasyonu
  • 404 sayfayı optimize etme
  • Site haritası haritası optimizasyonu
  • Bounce rate %-nin aşağı çekilmesi
  • Kanonik etiketleri kullanma çalışmalarını kapsar.

Gelin şimdi Teknik SEO çalışmaları nasıl yapılır? maddeler halinde öğrenelim.


Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Teknik SEO, web sitesinin altyapısını ve kod yapısını optimize etmek için bir dizi farklı yöntem ve teknik içerir. Bu çalışmalar, web sitesinin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve sıralamalarının yükselmesini sağlar.

Teknik SEO çalışmaları:

1- Web sitesi hızı

Web sitesi hızı hem kullanıcılar hem de Google botları için önemli bir husustur. Trafiğin yüksek olmasının aynı zamanda web sitesinin hızına da bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Web siteniz hızlı değilse kullanıcılar sitenizden uzaklaşacak ve bu da Google’da alt sıralarda yer almanıza neden olacaktır.

Peki web sitesinin hızını nasıl artırabiliriz?

  • Sitedeki görsellerin boyutunu küçültebilirsiniz
  • CSS dosyasını optimize edebilirsiniz
  • Javascript’i ve daha fazlasını optimize edebilirsiniz.
  • Hızlı bir web sitesi aynı zamanda hemen çıkma oranınızı da düşürür.

2- Mobil Uyumluluk

Genel olarak tüm web sitelerinin mobil uyumlu olması gerekir. Çoğu kullanıcının web sitelerine mobil cihazlardan erişmesinin birkaç nedeni vardır; web sitenizin mobil ekran boyutlarına sahip olması vb. Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse mobil ekran boyutlarından dolayı web siteniz istediğiniz gibi görünmeyecektir. Bu nedenle web sitelerinin responsive olması gerekmektedir. Kullanıcıların büyük çoğunluğunun siteye mobil cihazlardan eriştiğini bildiğimiz için sitenin mobil uyumlu hale getirilmesi önemlidir.


3- HTML SEO

Başlık – Sayfanızın başlığını belirtirsiniz. SERP bölümünde görünecek
Meta Açıklaması – Web siteniz veya ürünleriniz ve bunların yararları hakkında bilgilerden bahsedersiniz.
Img – Resimlerin boyutunu ayarlarsınız ve resimlere (anahtar kelimeleriniz) eklersiniz.
H1 – Sayfanızda en alakalı anahtar kelimenizi H1 olarak işaretleyebilirsiniz.
a href – Bir bağlantı sağladığınızda, bağlantı verilecek kelimeyi belirtirsiniz

SEO çalışmasını bu şekilde yapmak önemlidir.


4- URL Yapısı

Web sitelerindeki her sayfanın kendi URL’si vardır. Ana sorunlardan biri sayfaların URL’lerinin “SEO” dostu olmasıdır.

  • URL küçük harflerle yazılmalıdır.
  • URL boşluk içermemelidir. Kelimelerin arasına “-” koymanız en iyisidir.
  • URL İngilizce karakterlerden oluşmalıdır.
  • URL uzun olmamalıdır. URL’yi mümkün olduğunca kısa yapın.

URL yapısı SEO için önemli noktalardan biridir.


5- SSL Sertifikası

SSL sertifikası nedir? Hiç bir siteye girdiğinizde “güvenli değil” veya “güvenli” diyen bir site gördünüz mü? SSL sertifikası satın almak web sitenizi güvende tutacaktır. Genel olarak SSL sertifikası kullanıcı ve google için önemlidir. Web siteniz “güvenli değil” diyorsa kullanıcılar web sitenizden hızlı bir şekilde ayrılacak ve Google, web sitenizin güvenli olmadığını görecek ve web sitenizi daha alt sıralara düşürecektir. Bu nedenle web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olması önemlidir.


6- Robots.txt Optimizasyonu

Robots.txt nedir? Başka bir deyişle, Google botlarının web sitenizi nasıl tarayacağına siz karar verirsiniz. Google botlarının hangi sayfaları taraması, hangi sayfaları taramaması gerektiğini robots.txt dosyasında belirtirsiniz.


7- 404 Sayfasını Optimize Etme

404 sayfalar google tarafından indekslenmeyen sayfalardır. Bu sayfaları 301 sayfaya yönlendirmek daha uygundur. 301 sayfa, Google botlarına bu sayfanın taşındığını ve bir daha kullanılmayacağını bildirir. 301 yönlendirmesi yaparken SEO açısından akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır.

  • HTTP sayfaları HTTPS’ye yönlendirilmelidir
  • 301 ile yönlendirilen sayfalar site haritası dosyasından kaldırılmalıdır.
  • Yönlendirme doğru aşamada olmalıdır. Doğru aşamada değilse Google botları sayfanızı bulmakta zorlanacaktır. (sayfa 1 – sayfa 2 – sayfa 3) vb.

301 sayfaya yönlendirmek seo açısından önemli noktalardan biridir.


8- Site Haritası

Site haritası Google botlarının sitenizi taraması için bir haritadır. Bir web sitesinin site haritası dosyası varsa, Google botları web sitesini kolayca tarayacaktır. Tarama sonrasında sayfalarınızı indeksler ve sayfalarınız arama sonuçlarında hızlı bir şekilde görünür.


9- Bounce Rate %-i Aşağı Çekilmesi

Bounce Rate yani hemen çıkma oranı kullanıcının web sitesine girmesi ve hızlı bir şekilde web sitesinden çıkması istenir. Hemen çıkma oranı %- yüksekse kullanıcılar web sitesinden hızlı bir şekilde ayrılır. Bunu önlemek için Sayfa İçi SEO ve Sayfa Dışı SEO kullanmanız gerekir. Web sitenizin içeriğini değiştirmeniz, içeriye geçiş için bağlantılar sağlamanız gerekiyor. Web sitesi içeriği nasıl olmalı? İçeriği blogumda detaylı olarak anlatılmıştır. Aynı zamanda web sitenizin hızı da hemen çıkma oranını etkiler. Web sitesi hızı yavaşsa Hemen Çıkma Oranı yüzdesi yüksek olacaktır.


10- Kanonik Etiketleri Kullanma

Kanonik etiket Google botlarına web sitesinde kopya içerik bulundurmamalarını söylüyorsunuz. Kanonik etiketi, web sitesindeki benzer içeriklerin Google botları tarafından kopyalanmadığını belirtmek için kullanılır.


Profesyonel SEO hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Antalya Medya Ajans: Instagram 


İlginizi Çekebilir  👇

👉 100 SEO Sözlüğü ve Terimleri Listesi

👉 Bilmeniz Gereken En Önemli 10 SEO Terimi

👉 SEO İçin En İyi 5 Google Chrome Uzantısı

👉 Google Sıralamanızı Artıracak 5 SEO İpucu