Hi, How Can We Help You?

En Popüler Programlama Dilleri 2024 – En Çok Kullanılan Programlama Dili Nedir?

Haziran 2, 2023

En Popüler Programlama Dilleri 2024 – En Çok Kullanılan Programlama Dili Nedir?

En Popüler Programlama Dilleri 2024 – En Çok Kullanılan Programlama Dili Nedir? Sorularının yanıtlarını bu makalemizde paylaştık. Günümüzün en popüler mesleklerinden biri şüphesiz yazılım mühendisliğidir. Pek çok farklı programlama dilinin olduğu günümüz dünyasında hangi yazılımın öğrenilmesi gerektiği önemli sorulardan biridir.

En Popüler Programlama Dilleri 2024

Python, günümüzde en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Bunun en büyük sebebi öğrenmesi ve anlaması kolay olmasıdır. Öğrenmede sunduğu kolaylıkların yanı sıra; Kapsamlı destek modülleri, topluluk desteği ve web servisleri ile kolay entegrasyon gibi özellikleri dikkat çekiyor. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olan Python, yapay zeka alanında başarılı dillerden biridir. İşte 2023’ün En Popüler Programlama Dilleri.


1. PYTHON

Python sadece yapay zeka için değil birçok tasarım aracını programlamak için de kullanılmaktadır. Bu dil, Blender, Inkscape ve Autodesk gibi 2B oluşturma ve 3B animasyon yazılımlarını geliştirmek için kullanılır. Ancak video oyunu bölümünde de karşımıza çıkıyor. Civilization IV, Vegas Trike ve Toontown gibi oyunlar Python’da geliştirildi. Bu programlama dili ile FreeCAD ve Abacus gibi bilimsel hesaplama programları geliştirildi ve YouTube, Quora, Pinterest, Instagram gibi sosyal medya kanallarının geliştirilmesinde görev aldı.

Python öğrenmesi kolay bir programlama dilidir. Web ve masaüstü uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Esnek, sezgisel okuma ve kütüphane genişliği gibi avantajlar sağlar. Bahsedilen programlama dili hem eğitim amaçlı hem de ticari amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır.


2. JAVA

Oracle Corporation tarafından geliştirilen Java, en popüler bilgisayar dillerinden biridir. Java, genel amaçlı dillerden biridir ve nesne yönelimli bir yapıya sahiptir. Birçok cihaz Java programlama dilini destekler. Java uygulamalarını çalıştıran 3 milyardan fazla cihaz olduğu tahmin edilmektedir. Bu programlama dili, web ve yazılım geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak Google, Amazon, Twitter ve YouTube gibi büyük internet sitelerinin arkasında kullanıldığı görülmektedir.

Java öğrenmek genellikle orta zorluktadır. Bununla birlikte, dilin geniş topluluğu, ihtiyaç duyduğunuzda kolayca destek bulabileceğiniz anlamına gelir. Web, mobil ve masaüstü platformlarda programlama yapılabilmektedir. Bununla birlikte, dosya sistemi ve grafikleri oluşturmada da başarılıdır.

Bu dil JavaScript ile karıştırılmamalıdır. Günümüzde kullanılan en popüler dillerden biri olan JavaScript, web sitelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle Front-end türünde başarılı işler çıkarıyor. Ayrıca çeşitli oyunların yapımında da kullanıldığı görüldü. Ancak daha çok web sitelerinde kullanılır.


3. JAVASCRIPT

JavaScript, geliştiricilerin etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullandıkları bir programlama dilidir. JavaScript özellikleri, sosyal medya beslemelerini güncellemekten animasyonları ve etkileşimli haritaları görüntülemeye kadar bir web sitesinin kullanıcı deneyimini iyileştirebilir. JavaScript, istemci tarafı komut dosyaları geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir. Örneğin, web’de gezinirken gördüğünüz resim döngüsü, tıklanabilir açılır menüler ve bir web sayfasındaki öğelerin dinamik olarak değişen renkleri JavaScript ile yapılmıştır.


4. C#

Microsoft tarafından geliştirilen ve nesne yönelimli programlama kullanan C#, 2000’lerde öne çıktı. C#’ın yaratıcısı Anders Hejlsberg, dilin Java’dan çok C++’a benzediğini belirtmiştir. Microsoft Visual C++ desteğine sahip olduğu için Windows, Android ve iOS uygulamaları için uygun bir seçenek haline geldi. Genellikle mobil ve kurumsal yazılım uygulamalarında kullanılan bu programlama dili, hızlı ve açık kaynaklıdır. Bu şekilde, yazılımla ilişkili birçok kitaplık vardır. Özellikle Microsoft tarafından desteklenmesi bu dilin gelişmesine ve programcılar tarafından tercih edilmesine yol açmıştır.


5. C/C++

C programlama dili en eski ve en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Bu dil C#, Java ve JavaScript programlama dillerinin köküdür. C++, C programlama dilinin geliştirilmiş bir versiyonudur. Günümüzde birçok geliştirici C++ geliştirme dilinin öğrenilmesi gerektiğini belirtmektedir. Her iki dil de programlamada lider isimlerdir.

C ve C++, yüksek performanslı diller olarak kabul edilir. Bu nedenle istemci/sunucu uygulamalarında, Firefox ve Adobe gibi ticari ürünlerde ve video oyunları gibi performans odaklı uygulamalarda önde gelen dillerden biridir.


6. SWIFT

Swift programlama dili, Apple tarafından geliştirilen bir dildir. 2014 yılında Linux ve Mac için geliştirilen bu programlama dili genel amaçlı bir dildir. Diğer programlama dillerine göre daha az kodlama becerisi gerektirdiğini de belirtmek gerekir. Bu dil, popüler iOS uygulamalarının yanı sıra WordPress, Mozilla Firefox, SoundCloud’da kullanıldı. Tüm bunlara rağmen diğer programlama dillerine göre yeni bir dildir.


7. GO

Go, Google tarafından 2007 yılında API’ler ve web uygulamaları için geliştirilmiştir. Bu dil basitliği için tavsiye edilse de, çok çekirdekli ağ sistemleri için tasarlanmıştır. Ek olarak, büyük kod tabanlarını yönetme yeteneği ile öne çıkıyor. Golang olarak da bilinen Go dili, büyük projeler üzerinde çalışan programcıların ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuştur. Sade ve modern yapısı bilişim firmaları arasında popülerlik kazanmıştır. Bu dili kullanan şirketler arasında Google, Uber, Twitch ve Dropbox bulunur. Go dilinin esnekliği ve performansı, yazılım geliştiriciler arasında hızla yayılmasına yol açmıştır.


8. PHP

1990 yılında açık kaynak kodlu bir programlama dili olarak ortaya çıkan PHP, birçok web sitesinde bulunmaktadır. Facebook ve Yahoo gibi web siteleri de dahil olmak üzere internetteki sitelerin %80’inde kullanılmaktadır. Daha çok sunucu tarafında kullanılan bu dil genellikle web servislerinde ön plana çıkmaktadır. Öğrenmesi kolay olarak öne çıkan PHP, topluluğu tarafından desteklenir ve yeni öğrenenler kolayca destek bulabilir.


9. RUBY

1990’larda geliştirilen ve insan dostu bir sözdizimi ile Ruby, nesne yönelimli bir dildir, ancak esnek bir şekilde çalışır. Bu dili yazan kullanıcılar, öğrenmenin kolay ve yazmanın rahat olduğunu bildiriyor. Ancak geniş topluluğu sayesinde sohbet ederken sorabileceğiniz birçok kişi var. Ancak diğer dillere göre hedef kitlesi çok dardır. Bu programlama dili genellikle Web platformunda kullanılır.


Profesyonel Yazılım hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Antalya Medya Ajans: Instagram 


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Javascript Nedir, Ne İşe Yarar? Javascript Örnekleri

👉 Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Uygulamaları Nelerdir?

👉 Lokalhost Nedir, Ne İşe Yarar? 

👉 En İyi 7 Windows Metin HTML Düzenleyicisi

👉 Web Programlama Öğrenmek İçin En İyi 5 Site 2024